Maatwerk

In opdracht van scholen, welzijnsorganisaties en bedrijven ontwikkelt Stichting Techniekmenu lesmodules op maat, gericht op onderzoekend en ontwerpend leren. Voorbeelden waar wij trots op zijn in de categorieën Technische beroepsoriëntatie; Ontwerpprojecten; Plusklasprojecten; Naschools.

Talentenklas

Talentenklas De Driemaster

Een Talentenklas is een samenhangend programma van uitdagende workshops en projecten om praktische ingestelde leerlingen hun talenten te laten ontdekken en (beroeps)vaardigheden te helpen ontwikkelen. Ook maken de leerlingen actief kennis met VMBO-scholen in de buurt en verschillende beroepen om zo de keuze voor een vervolgopleiding te vergemakkelijken. Bekijk hier de video over de opening van nieuwe plantenperken. En hier een video waarbij de leerlingen op bezoek zijn bij de politie.

School: De Driemaster in Voorburg
Wanneer: 2021, 2022, 2023

Technische beroepsoriëntatie

Masterclass Andre Kuipers

Om leerlingen van groep 8 te inspireren voor een beroep in de techniek organiseerden we een kindercollege met Andre Kuipers (Youtube), gekoppeld aan uitdaging in de klas om een Observatorium op een berghelling te ontwerpen.

Wie: Platform Bètatechniek en Ontwerpen in de Klas
Wanneer: 8 februari 2019
Waar: Theater Ludens in Voorburg

Masterclass Midvliet TV

Groep 8 maakt actieve kennis met werk voor een omroep door workshops interviewen, monteren, filmen en radio maken. Bekijk de masterclass van de Dijsselbloemschool (youtube).

Wie: Midvliet TV
Wanneer: elk jaar jaar 2 keer
Waar
: Studio Midvliet TV in Leidschendam

Masterclass Rotterdamse Baan

In de Haagse wijk de Binckhorst is een grote tunnel aangelegd om de wijk beter te ontsluiten. Samen met de gemeente Den Haag en de betrokken bouwbedrijven ontwikkelden we een masterclass waarin groepen 6-8 interactief kennis maakten met alle facetten van zo’n groot bouwproject, o.a. via een VR demonstratie, bouwproefjes en archeologische vondsten. Bekijk de virtuele rit over de Rotterdamse Baan (youtube) en het filmpje over het bouwproces van 5 jaar (youtube).

Wie: Gemeente Den Haag en betrokken bouwbedrijven
Wanneer: 2018-2020
Waar
: Trefpunt v.d. Rotterdamse Baan, Den Haag

Ontwerpprojecten

Project leesbank schoolplein

Leerlingen van groep 7 van De Vijverhof ontwierpen in opdracht van de directrice een nieuwe leesbank voor op het schoolplein. Ze werden gecoacht door de broers Jeursen van Jeursen Design, waarna de schoolbank werd gemaakt door hun meubelmakers.

Wie: Jeursen Design en basisschool De Vijverhof
Wanneer: schooljaar 2018-2019
Waar
: schoolplein De Vijverhof

Boomfeestdagproject Sijtwendepark

Leerlingen van een groep 8 van De Vijverhof brachten in opdracht van de gemeente Leidschendam-Voorburg advies uit over de herinrichting van het Sijtwendepark. Ook hebben de kinderen appel- en perenbomen geplant. Bekijk de video over het project (youtube).

Wie: Gemeente Leidschendam-Voorburg
Wanneer: Boomfeestdag, 3 maart 2017
Waar: Sijtwendepark, Voorburg

Ontwerplessen plastic afval

‘Plastic soep’ is een milieuprobleem dat erg leeft bij kinderen. Ontwerpen in de Klas ontwikkelde 3 ontwerplessen voor groepen 3-8 van basisschool De Driemaster waarbij de kinderen oplossingen bedenken voor uitdagingen rond plastic afval: TienuurtjePlastic Feest en Schoon Water. Lees het artikel over de lancering van de lessen tijdens de Dag van de Duurzaamheid in 2019.

Wie: Ontwerpen in de Klas
Wanneer: Dag van de Duurzaamheid , 10 oktober 2019
Waar: op school

Plusklasprojecten

Winkelen van de Toekomst

In opdracht van winkelcentrum Mall of the Netherlands ontwierpen de leerlingen van de plusklas van De Vijverhof onder leiding van architect Kiki Goudart hun eigen winkelcentrum. Daarbij doorliepen zij alle werkstappen van een architect. Naast maquettes van het winkelcentrum ontwierpen ze ook een winkel met ‘vernieuwing’ als uitgangspunt. Lees hier het artikel.

Wie: winkelcentrum Mall of the Netherlands en architect Kiki Goudart
Wanneer: voorjaar 2017
Waar: op school en Mall of the Netherlands,  Leidschendam

Ontdekkingsreizigersproject

In vijf lessen gingen plusklasleerlingen van De Trampoline bij de creatie van hun eigen eiland-wereld op ontdekkingsreis onder begeleiding van beeldend kunstenaar Rens Krikhaar. In duo’s verbeeldden ze hun eiland door er steeds vanuit een ander perspectief naar te kijken. Ze maakten kennis met verschillende tekenmaterialen, ontwierpen een landkaart, maakten zelf verf, schreven een scheepsjournaal en verstuurden vanaf hun eiland een ansichtkaart naar huis.

Wie: beeldend kunstenaar Rens Krikhaar
Wanneer: voorjaar 2018
Waar: op school

Wateroverlast schoolplein

PlusklasleerlingenIn van de Paschalisschool deden  onderzoek naar de invloed van de bodemgesteldheid op de wateroverlast op het schoolplein, en bedachten oplossingen. Ze werden begeleid door onderzoeker Sandra de Vries van het Waterlab van de TU Delft. Het project sloot aan bij bij het Citizens Science project van de TU Delft, ‘Check de Stadsvergroening’.

Wie: Technische Universiteit Delft
Wanneer: najaar 2018
Waar
: op school

Naschools

Vakantie-evenementen in de natuur

Stichting Techniekmenu ontwikkelt in Leidschendam-Voorburg samen met welzijnsorganisatie S&W avontuurlijke vakantie-evenementen in de natuur voor kinderen in groepen 6-8 (uit lage SES wijken) in het kader van het programma Groen doet Goed. Bekijk deze leuke video’s over de natuurexpeditie Mee naar Zee! (vimeo) en de workshop Afvalsuppen.

Wie: S&W, Dunea en freelance workshopsbegeleiders
Wanneer: herfstvakantie 2020
Waar: groene buitenlocaties in en rond Leidschendam-Voorburg

First LEGO League

Begeleid door Het Techniekmenu doet een team vanuit de naschoolse groep kinderen uit groepen 6-8 van Basisschool de Lusthof uit Voorburg al jaren mee met de First LEGO League, een mondiale competitie waarbij kinderen hun creativiteit en technische vaardigheden ontwikkelen.

Wie: Techniekmenu-docent Michael
Wanneer: elk jaar, september-december
Waar: De lessen zijn op school en de regionale finale is bij Science Centre Delft.

Brede school cursussen techniek

Stichting Techniekmenu programmeert brede school cursussen techniek voor S&W in Leidschendam-Voorburg en De Ontdekkers in Rijswijk. Kinderen uit groepen 5-8 worden befeleid door een techniekdocent bjj LEGO Mindstorm, Creatool en proefjes.

Wanneer: blokken van 6-8 lessen verspreid over het jaar
Waar: op school

Op de hoogte blijven van ons aanbod?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief