Ik wist het ongeveer….maar hoe leg je dat uit aan een kind? In bladeren zit chlorofyl, dat groen is. In de warmere seizoenen heeft chlorofyl de overhand. Zodra het kouder wordt, haalt de boom de voedingsstoffen uit de bladeren. Chlorofyl verdwijnt en dan zie je ineens de andere kleuren in het blad naar boven komen!

Hoe laat je dat aan kinderen zien? Ik stuitte op een leuk proefje dat ik graag met jullie deel.

Vraag hun eerst waarom zij denken dat de bladeren van kleur veranderen. Als ze zeggen ‘omdat het herfst is’, vraag ze dan wat er in de herfst anders is dan in de zomer.

Voor dit proefje heb je groene bladeren nodig. Leg uit dat de bladeren nog groen zijn, maar dat er eigenlijk ook andere kleuren in verstopt zitten. De kinderen knippen de bladeren in stukken en doen die in een glazen pot. Schenk er een laagje alcohol op, zodat de bladeren net onder staan. Wacht nu ongeveer een half uur, roer het mengsel af en toe. Knip nu een reep uit een witte koffiefilter en hang die in het mengsel. De kleuren uit het blad ‘kruipen’ langzaam omhoog, maar de één zal verder komen dan de ander. Je ziet op het filter de verschillende kleuren, dit verschilt per bladsoort! Doe het proefje dus gerust met bladeren van verschillende bomen, om te zien welke kleuren er verstopt zitten.