Op basisschool Pius X van LEGO juf Linda is een het LEGO menu gekoppeld aan een school breed project. Zie hier een leuk artikel over dit school-brede project. In dit artikel deelt Linda graag wat tips.

Als je bij het Basismenu kiest voor de LEGO-leerlijn hebben alle groepen 2-3 weken lang de beschikking over LEGO leskisten van LEGO Education. Het is dan aantrekkelijk om hier een school-breed LEGO thema van te maken, maar hoe pak je dit dan aan?

Als je begint aan een school-breed thema dan moet je dit thema natuurlijk inleiden. Een leuke manier om dit te doen is aanvullend de witte LEGO  te huren van het Techniekmenu. Er is genoeg witte LEGO om met de gehele school samen te bouwen. Voordeel van de witte LEGO is dat er alleen basisstenen in de kleur wit aanwezig zijn, waardoor heel veel prikkels wegvallen en kinderen op de vorm gaan letten tijdens het bouwen. Je laat de kinderen bijvoorbeeld (in groepjes) huizen bouwen waardoor er in een centrale ruimte van jouw school een grote witte LEGO stad ontstaat.

Je kunt daarnaast aanvullende activiteiten op de LEGO leskisten organiseren:

  • In de groepen 1, 2, 5 en 7 wordt gewerkt rondom programmeren. Om het principe van programmeren duidelijk te maken aan jouw leerlingen kan je de les over de hagelslag robot met jouw leerlingen  Natuurlijk kun je ook andere manieren van programmeren aan jouw lesprogramma toevoegen, zoals werken met de Bee-Bot bij de kleuters en Scratch in de hogere groepen.
  • In de groepen 3, 4, 6 en 8 leren de kinderen werken met technische principes.Naast het volgen van de lessen in het lespakket zou je de kinderen ook in groepjes zich verder kunnen laten verdiepen in een technisch principe. Dat wat ze te weten komen kunnen ze dan weer presenteren aan de klas.
  • Voeg een ontwerpcyclus toe aan de projectweek over een LEGOminifig met een probleem. Bijv. Een LEGO minifig die in de witte stad van de school-brede opening is komen wonen, maar er staan geen meubels in de huizen en hij heeft nu geen plekje waar hij lekker kan zitten als hij thuiskomt.

Het school-brede thema moet natuurlijk ook weer netjes worden afgerond, bijvoorbeeld met een Science fair waarbij elke groep in een aula of grote hal een tafeltje bemant waar ze laten zien wat ze geleerd hebben. Eventueel kun je dan ook de ouders uitnodigen.